Al fil de l’aposta per la recerca històrica i la recuperació del patrimoni, Publicacions Revenedors neix amb la missió de publicar els treballs guanyadors de la Beca de Recerca Antic Gremi Revenedors de Barcelona i altres treballs d’interès en relació amb els gremis i la història de Barcelona i Catalunya. Tot i ser les confraries professionals (posteriorment gremis) una part fonamental de la nostra història, i malgrat existir una bona base documental per a la recerca, no han estat prou estudiades. Amb l’objectiu de fomentar el coneixement i de fer divulgació sobre la història antiga i recent del món gremial, així com del nostre país en general, el nostre segell acull dues col·leccions.
Tots els nostres títols han estat editats amb molta cura i, sobretot, amb molt de rigor. Dissenyats i maquetats per Barchinona, els llibres de Publicacions Revenedors tenen una qualitat excepcional, impresos sobre paper estucat. Des de la nostra entitat, us convidem a descobrir tots els títols i a sumar-vos a l’aposta per la recerca històrica.
NOVETATS EDITORIALS
les nostres col·leccions
COL·LECCIÓ BECA DE RECERCA
La Col·lecció Beca de Recerca és la llavor del nostre segell editorial. Fundada alhora que Publicacions Revenedors, aplega tots els llibres resultants dels projectes guanyadors de la Beca de Recerca Antic Gremi Revenedors de Barcelona que impulsem anualment. Els títols publicats fins al dia d’avui són els següents:
- El gremi i confraria de Sant Miquel dels revenedors de Barcelona entre dos segles (XVI-XVII): Política, economia i societat, de la Laura Miquel Milian (Universitat de Girona) i en Pol Bridgewater Mateu (Universitat de Barcelona). Publicat l’any 2022 com a resultat del treball guanyador de la primera edició de la Beca de Recerca (2020). Pots llegir-lo en línia sol·licitant la contrasenya d’accés a revenedors@revenedors.cat o comprar-ne un exemplar físic i donar suport a la recerca i divulgació de la història gremial de Barcelona.
- Gremis en armes a la Barcelona moderna (1640-1714). El Consell de Cent, la Coronela i el gremi de revenedors en defensa de la ciutat, d’en Víctor Jurado i Riba (Universitat de Barcelona). Publicat l’any 2023 com a resultat del treball guanyador de la segona edició (2021).
- Claus per la supervivència del Gremi de Tenders i Revenedors de Barcelona, 1790-1840, de la Clàudia Mateo Lozano.Publicat l’any 2024 com a resultat del treball guanyador de la tercera edició (2022).
COL·LECCIÓ CALAIX
En uns temps (de nou) de grans dificultats com a país i com a societat, on la capacitat de treball, el dinamisme col·lectiu i l’ambició segurament tornaran a ser claus per tirar endavant, creiem que és necessari fer sortir dels calaixos totes aquelles reflexions i estudis que no han pogut veure la llum sobre el món dels antics gremis en èpoques pretèrites tant de Barcelona com del nostre país.
Amb les publicacions de “Calaix” volem donar veu als grans historiadors i historiades experts en el món del treball. Vam estrenar la col·lecció amb el volum Honor, comerç i treball. Catalunya, Espanya i Europa (segles XVI-XIX) del Dr. Pere Molas i Ribalta i, recentment, hem presentat Entrem al taller. Els pintors de vidrieres i llanterners de Barcelona (segle XVIII), escrit a quatre mans entre la Dra. Sílvia Cañellas i el Jordi Bonet.
Amb un gran prestigi i rigor històric, aquesta col·lecció s’erigeix com a referent en l’àmbit de la investigació i la divulgació del món gremial de Catalunya.
EDICIONS ESPECIALS
En aquest apartat, trobareu tots els volums que s’han editat fora de les col·leccions:
- Amb motiu de la celebració del 576è aniversari de l’entitat vam publicar 2048×100=Barcelona. Cent veus per al futur d’una ciutat (2023), un llibre coral on cent barcelonins i barcelonines reflexionen sobre com serà la ciutat d’aquí a vint-i-cinc anys. A banda dels textos, el volum també inclou dos relats gràfics a càrrec de Xavier Domínguez i Takayuki Maejima.
- Els tenders revenedors de la ciutat de Barcelona és el primer títol que es va editar en aquesta casa, l’any 1991, abans de la creació de Publicacions Revenedors. En aquest volum, la historiadora Margarita Tintó i Sala, estudia el gremi des de la fundació fins a la “instructa” de 1828, per arribar a l’Associació de Socors Mutus passant per l’organització, els plets i concòrdies, la capella de l’església del Pi i la casa gremial. En definitiva, aquest volum és el corpus de tota una vida ciutadana organitzada, que pot servir d’exemple a altres corporacions o organitzacions laborals que han donat vida i saó a la ciutat de Barcelona.