VISITES GUIADES

Una mica d'història

El Rei Jaume I va crear el Consell de la Ciutat el 1249, tot i que la institució va anar canviant fins que el 1274 va adquirir la seva configuració definitiva: el sistema de govern estava format per un consell de cinc membres o Consellers, un dels quals era el Conseller en Cap. Per sota d’ells hi havia l’anomenat Consell de Cent que tenia a l’entorn d’un centenar membres o jurats. En aquesta etapa inicial els Consellers eren prohoms o ciutadans honrats.

En canvi, al Consell de Cent, a més d’una majoria de ciutadans honrats, també hi havia professionals, mercaders i gent de distints oficis (confraries professionals). En tot aquest procés el sobirà no hi tenia cap mena de participació. Des de 1599 fins a la supressió del Consell de Cent, el 1714, no van canviar els oficis representats. 

Proposem una visita a la coneguda plaça del Pi, veient-la com un exemple de la Barcelona que es governava, la Barcelona que podia parlar de tu a tu al poder, de la ciutat que anava a buscar als reis a la porta perquè no podien entrar sense permís. La Barcelona del Consell de Cent, la Barcelona de les confraries. A la plaça hi tenim tres exemples d’aquest moment:

Què visitarem

Després d’una breu presentació del contingut de la visita i d’una explicació  de la plaça des d’aquesta mirada republicana, anirem a la seu dels Revenedors, on podrem veure la sala gremial i ens explicaran qui han estat, què feien, per què servia la seva confraria, qui són ara i què fan.

En acabat, ens dirigirem a l’Església del Pi, on visitarem la primera seu de la confraria: la capella de l’entitat i la sagristia – lloc de reunió fins el 1678 – que queda tapada pel retaule de  Salvador Gurri, obra de primer nivell de 1798, exemple del neoclassicisme català.

D’aquí passarem al pati de l’església, on s’oferirà una copa de cava i hi haurà un torn obert de preguntes.

Condicions

  • Grup mínim: 10 persones
  • Grup màxim: 20 persones
  • Durada de la visita : 2,30 hores
  • Preu per grup: 300 €
  • Dia: a convenir. Preferiblement dissabtes a les 12:00

Es farà unicament una visita mensual, que la podrà demanar un  grup prèviament constituït de persones o el grup que es formarà de les persones que s’apuntin al formulari, per rigorós ordre d’arribada. No es formarà grup fins arribar a 10 persones.

El preu individual pels grups que es formin a partir del formulari, serà de 12€ per persona. Imprescindible inscripció prèvia mitjançant següent formulari.

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ