Presentat el calendari d'activitats del 2025 de l'Associació

Barcelona, 16 de gener de 2025

D’esquerra a dreta: Alba Xifré, Damià Amorós, Anna Manso, Francesc Sendil, Agustí Alcoberro i Xavier Cazeneuve.

L’Associació Antic Gremi Revenedors, 1447 ha fet pública la seva programació per a l’any 2025 en un acte a la sala gremial. Seguint la tradició dels darrers anys, l’entitat ha presentat un calendari que segueix dues línies complementàries: la investigació històrica del món gremial i la promoció cultural. El president de l’Associació, Francesc Sendil, ha encetat la presentació parlant sobre l’activitat cultural de l’entitat: «entenem la cultura com un llegat que hem de protegir, fomentar i difondre per intentar garantir un futur divers i millor per les properes generacions». Addicionalment, Sendil ha anunciat un acord de col·laboració amb el Nou Congrés de Cultura Catalana que se celebrarà al llarg del 2025.

Un any ple d’iniciatives culturals
 

La programació del 2025 s’inicia amb l’obertura de la convocatòria de la VI Beca de Recerca Antic Gremi Revenedors de Barcelona. Amb la doble voluntat de continuar aprofundint en el patrimoni documental de l’entitat i d’oferir noves oportunitats a historiadors i historiadores, l’Associació ha convocat per sisè any consecutiu la Beca de Recerca Antic Gremi Revenedors de Barcelona. L’Agustí Alcoberro, membre del jurat de la Beca, ha destacat que tot i que la Beca se centra en l’estudi de l’antic gremi de revenedors, també abasta la investigació del món gremial en un sentit més ampli, que és clau en la formació de la Barcelona moderna.

Continuant amb la presentació del calendari d’activitats de l’entitat, l’Anna Manso, membre del jurat del Premi Seqüència, ha afirmat que el diàleg públic s’ha traslladat a la ficció i la creació audiovisual, i que és important que l’Associació també hi participi. L’objectiu d’aquest guardó és fomentar el talent audiovisual propi, és per això que totes les edicions tenen un tema concret. En aquesta tercera edició, els curtmetratges s’hauran de presentar seguint el tema de “La Barcelona literària”. S’acceptaran candidatures fins al 7 d’abril i l’entrega de premis tindrà lloc el 29 d’abril. Enguany, també tindrà lloc la tercera edició del Premi Renart de pintura. En Damià Amorós ha explicat durant la presentació que aquest guardó és «un homenatge a la tradició de mecenatge i de selecció artística del gremi». El premi està dotat amb 5.500 € i les candidatures es podran presentar des del 3 de febrer i fins al 16 de maig sota el tema de “La llum de Barcelona”. Per donar visibilitat a les creacions dels participants, també s’organitzarà una petita mostra a la sala gremial que s’inaugurarà el 26 de juny, coincidint amb l’acte de lliurament de premis.

L’Associació es manté com a referent en la recerca del món del treball preindustrial promovent la publicació d’estudis inèdits. El 2025 publicarà un nou número de la col·lecció Calaix, sota el títol de Ferrers, armers, calderers, courers. Obradors i pràctiques d’ofici a la Barcelona dels segles XV i XVI. L’autora, Lluïsa Amenós, ofereix un profund retrat de la formació de la indústria siderúrgica i metal·lúrgica de Catalunya abans de la industrialització i dels oficis del ferro, destacant allò que normalment no s’explica: quins eren els processos que seguien els ferrers, quines eines utilitzaven, etc. «Es tracta d’un llibre que es convertirà en una referència historiogràfica per a qualsevol que vulgui endinsar-se i entendre no només un gremi sinó una dinàmica de treball», ha explicat el Xavier Cazeneuve, coordinador editorial de Publicacions Revenedors.

Una de les principals fites de l’Associació és la recuperació i la transmissió del patrimoni immaterial no només de l’entitat, sinó també de la ciutat de Barcelona. Enguany, l’Associació continuarà desplegant aquesta tasca començant per la recuperació de la celebració de Sant Miquel de maig. Per primer cop després d’un segle, es tornarà a celebrar aquesta festivitat amb un taller de Diables dirigit als nens i nenes de Ciutat Vella que impartirà el Ball de Diables Barcelona – Revenedors.

Per cloure l’acte, el president de l’entitat també ha anunciat l’organització d’un fòrum de debat que s’estendrà durant pràcticament tot l’any 2025 i que tractarà sobre diferents temes relacionats amb el patrimoni històric i arquitectònic barceloní. El fòrum s’inaugurarà el 6 de febrer parlant sobre el Nomenclàtor de la ciutat i sobre perquè és un bé a potenciar i salvaguardar.