BARCELONA 2048X3
CONVERSES SOBRE LA CIUTAT

Mirades sobre el passat, present i futur de Barcelona

barcelona 2048x3: CONVERSES SOBRE LA CIUTAT

L’Associació Antic Gremi Revenedors, 1447 presenta el cicle de diàlegs Barcelona 2048×3: Converses sobre la ciutat, que reflexiona entorn el passat, el present i el futur de la capital catalana.  El cicle proposa un viatge a través del temps per abordar tres grans temàtiques de la ciutat: la història del comerç, el sentiment de pertinença a Barcelona i la llengua.

Un grup de sis professionals en l’àmbit de la història, la cultura i la comunicació compartiran el seu punt de vista en tres jornades que se celebraran a diferents espais de la ciutat. L’objectiu d’aquest cicle és crear debats i reflexionar sobre allò que ha determinat el passat de Barcelona; allò que configura el seu estat actual i, finalment, allò que la definirà en un futur pròxim.

Barcelona 2048×3: Converses sobre la ciutat parteix d’una gran pregunta que engloba i justifica totes les converses: Com serà la Barcelona de 2048? Aquesta és la mateixa pregunta que l’entitat respon a través de cent veus en la seva darrera publicació 2048×100 = Barcelona. Cent veus per al futur d’una ciutat. El llibre recull els relats de més d’un centenar de veïns que imaginen la Barcelona de 2048. Es tracta d’una mena de mosaic de la ciutat construït a partir de la mirada de gent coneguda i gent anònima que hi viu. És per això que més enllà de voler perfilar una mirada crítica sobre la ciutat actual, les converses s’han plantejat amb l’objectiu de repensar quina és la Barcelona que volem en el futur. Tal com diu el president de l’entitat Francesc Sendil al pròleg del llibre “és mirant el present que projectem el futur”.

En totes les converses hi haurà, almenys, un autor o autora del llibre que participarà com a ponent. D’aquesta manera, volem recuperar el debat que es va iniciar l’any passat amb la publicació del llibre i projectar encara més lluny la veu d’aquells que, compromesos amb la seva ciutat, tenen la intenció de canviar-la.

El dijous 29 de febrer, la sala gremial de l’Associació, ubicada a la plaça del Pi, acollirà la conversa inaugural del cicle «Barcelona 2048 x passat». En aquest primer diàleg hi participaran l’historiador Xavier Cazeneuve i l’arxivera Laura Fortuny que parlaran sobre la importància del teixit comercial des d’una perspectiva històrica. Ambdós ponents exposaran una visió historiogràfica del comerç de Barcelona, així com de la seva transformació. Per a fer-ho, utilitzaran exemples concrets de comerços de la nostra ciutat.

De quina manera la cultura t’uneix a la teva ciutat? Aquesta és la pregunta que respondran l’escriptora Ofèlia Carbonell i la cantant d’òpera Begoña Alberdi en el segon diàleg del cicle que té per títol «Barcelona 2048 x present». El debat entorn la pèrdua de la identitat barcelonina està més candent que mai, és per això que les dues ponents s’uniran en conversa el dimecres 13 de març a la Llibreria Quera per reflexionar sobre la intersecció entre la cultura, la identitat i el sentiment de pertinença a la ciutat.

Una de les qüestions que més ressonen en els relats dels cent autors que escriuen a 2048×100 = Barcelona. Cent veus per al futur d’una ciutat és el futur de la llengua catalana. Per aquest motiu, el cicle culminarà amb una conversa sobre l’emergència lingüística del català entre la crítica literària Júlia Ojeda i l’historiador Agustí Alcoberro. La darrera trobada, «Barcelona 2048 x futur», que se celebrarà el pròxim dijous 4 d’abril a la llibreria Ona, s’abordarà el retrocés que està patint la llengua a la ciutat amb la mirada posada en el futur. Aquest diàleg entre present i futur donarà per finalitzat el cicle de converses, però serà una finestra oberta per a continuar pensant quina és la Barcelona que volem.

Totes les converses són gratuïtes. Les dues primeres són amb reserva prèvia a (comunicacio@revenedors.cat) per aforament limitat.

Cicle de converses

Dijous 29/03 – Sala Gremial – Plaça del Pi, 3
• Amb Xavier Cazeneuve i Laura Fortuny.

Dimecres 13/03 – Espai Quera – C/ de Petritxol, 2
• Amb l’Ofèlia Carbonell i Begoña Alberdi.

Dijous 04/04 – Llibreria Ona – C/ de Pau Claris, 94
• Amb Júlia Ojeda i Agustí Alcoberro.